Що треба знати про сальмонельоз і як його попередити

Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. За оптимальної температури +20-37°С незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне. При цьому не змінюється колір, запах і смак самого продукту. Є багато штамів сальмонел стійких до дії антибіотиків, правда, вони легко гинуть від хлордезінфікуючих розчинів.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно. Ці тварини роками здатні бути джерелом зараження для людини, яка доглядає за ними. Зараження може відбутися також при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом несприятливі санітарні умови утримання курей призвели до частих випадків зараження людей на сальмонельоз через курячі яйця.
Джерелом інфекції для людини є хвора на сальмонельоз людина або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі через брудні руки і тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція, пиво.

Особливо небезпечне зараження для дітей до року, оскільки, воно може призвести до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

Інкубаційний період при цій хворобі становить, в середньому, від 6 до 48 годин. Клінічні ознаки сальмонельозу залежать від форм захворювання. Найпоширеніша – гастроінтестинальна форма, яка починається гостро, з симптомами інтоксикації, такими як: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до 38-39°С, озноб. Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі у шлунку, біля пупка, потім блювота з неперевареними залишками їжі, яка згодом стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Язик у хворого стає сухим з білим нальотом, живіт болить при натисканні, трохи здутий, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призвести до зневоднення, порушенняобмінних процесів, втрати мінеральних солей, судом, зниження артеріального тиску, серцебиття, а також до порушень нервової системи – це непритомність, запаморочення.

Зазвичай, у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація діяльності шлунково-кишкового тракту затягується до 10-14 днів. Легка форма захворювання проходить досить легко, без високої температури, з одноразовою блювотою і розрідженим випорожненням. Нормалізація такого стану відбувається за 1-2 дні і людина до 3 дня повністю здорова. При важкій формі гарячковий стан триває 3-5 днів, багаторазова блювота, випорожнення до 20 разів на день, тиск різко падає, голос слабшає, за характером перебігу сальмонельоз у важкій формі нагадує дизентерію.

Щоб не захворіти на сальмонельоз, треба обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Це найважливіше правило, знайоме з дитинства, для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим. Готуючи страви, треба мати окремий ніж для сирого м’яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і споліскувати окропом. Не можна їсти недостатньо просмажене чи проварене м’ясо або пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Пити тільки кип’ячене молоко. Продукцію, що швидко псується треба зберігати лише в холодильнику. Не можна купувати продукти на стихійних ринках (м'ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана).

При покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника). Споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці. Перед споживанням овочі та ягоди треба обов’язково добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.

сальмонелла сальмонеллёз инфекция заболевание
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Автор
(0 оценок)
Актуальность
(0 оценок)
Изложение
(0 оценок)
127 просмотров в октябре
Я рекомендую
Пока никто не рекомендует

Комментарии

Комментарии предназначены для общения, обсуждения и выяснения интересующих вопросов

Общество
18 жовтня у соціальній мережі з’явився пост, в якому йшлося про те, що маленьку дівчинку побила тренерка.  Провину та наче визнала у переписці. Речник поліції Полтавської області Юрій Сулаєв прокоментував: -          До поліції Полтави звернулася мама третьокласниці, яка повідомила, що її доньку на заняттях з гімнастики побила тренер. За фактом нанесення тілесних ушкоджень дівчинці поліція відділення №1 Полтави відкрила кримінальне провадження. Триває слід...
Общество
20 и 21 октября в Кременчуге будет проходить Третий Дебатный турнир «Кубок Кременчугского городского совета». Это мероприятие проводится среди учащихся школ, студентов колледжей, техникумов и студентов младших курсов высших учебных заведений. 20 октября с 9 часов в главном корпусе Кременчугского национального университета имени Михаила Остроградского, что находится на улице Первомайская, 20, будут проходить игры отборочных раундов. 21 октября с 9 часов в...
Происшествия
На Полтавщині розшукують 15-річну Аліну Ковган, мешканку Чернігівської області. 13 жовтня дівчина поїхала до Березоворудського аграрного коледжу Полтавської державної аграрної академії, розташованого у селі Березова Рудка, що у Пирятинському районі. Попри це до навчання так і не приступила, а місце її знаходження невідомо. Зникла на зріст 150-160 сантиметрів, худорлявої статури, з русявим довгим волоссям, карими очима. Якщо вам щось відомо про її місце зн...
Общество
Мінстр Мінсоцполітики Віталій Музиченко закликає українців стукати один на одного. Він повідомив, що для цих цілей створено гарячу лінію 0800-50-27-57. Так, якщо щось запідозрив, або знаєш про темні справи сусіда по незаконному отриманню субсидій, можна закласти сусіда. Тож головне усе перевірити в єдиному реєстрі субсидій, про який ми раніше повідомляли https://subsidii.ioc.gov.ua/. А після перевірки, можна телефонувати у робочий час, з 9:00 до 18:00 в бу...
Спорт
20 и 21 октября в Кременчуге частично на территории парка «Студенческий» и частично по улице Большая Набережная будет происходить Чемпионат Полтавской области по велосипедному спорту. Для того, чтобы обеспечить безопасность дорожного движения во время проведения мероприятия, в нашем городе временно ограничат движение автотранспорта. Так, 20 октября с 11 до 15 часов, а 21 октября с 10 до 15 часов на части улицы Большая Набережная будет ограничено движение с...
Общество
31 жовтня о 19:30 у «Книголенді», розташованому в Кременчуці на бульварі Пушкіна, 7, відбудеться конкурс «Цукерки чи життя». Цього дня відзначатиметься свято Хеллоуїн, яке є передоднем Дня всіх святих. Тому працівники магазину запрошують всіх маленьких монстриків на свою вечірку. Отож, приходьте у костюмі та розкажіть про себе. Хто повідає кращу «страшилку» – отримає сертифікат від Книголенда.
Общество
Увидела мир боевая машина на базе КрАЗа, которая заменит стоящую на вооружении ВСУ БМ-21 Град. Реактивная система сделана из всего украинского. ГП «Шепетовский ремонтный завод» провел глубокую модернизацию 122-мм реактивной системы залпового огня. В качестве базы был выбран Кременчугский автомобиль с компоновкой «кабина над двигателем».  Модель была представлена на выставке «Оружие и безопасность» на прошлой неделе в Киеве. Что отличает Боевую машину - 21...
Происшествия
Как отметил главный инженер публичного акционерного общества «Кременчуггаз» Болислав Грабовский на заседании Совета по безопасности жизнедеятельности населения Кременчуга, наибольшее количество несчастных случаев среди потребителей газа происходит через человеческий фактор. Ведь самыми распространенными нарушениями во время пользования газовыми приборами являются: - возгорание блюд на газовых плитах; - случаи самовольной врезки в газовую сеть владельцами к...
Общество
При будівництві будуть врахованні мрії пасажирів та залізничників. Так представники ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод»  відвідали з робочим візитом філію Укрзалізниці. Там і поспілкувалися і обмінялися думками та пропозиціями щодо вдосконалення характеристик нових дизель-поїздів.   Виконавчий директор регіональної філії «Львівська залізниця» Володимир Крот зазначив, що треба врахувати пропозиції пасажирів, що накопичилися із практики експлуатації на Ль...