Українці не доїдають риби та морепродуктів - Асоціація рибалок України

Імпорт риби в Україну явно домінує і становить понад 85% всього вітчизняного рибного прилавка. Це починає загрожувати Продовольчій Безпеці країни в цьому сегменті.

Україна 30 років тому входила в п'ятірку найпотужніших рибодобувних країн світу. 1989 року українські рибалки виловили понад 1,1 млн. тон риби та водних живих ресурсів (на кожного українця припадало 24 кг. риби і рибного продукту в рік), до 1994 року вилов риби впав майже в чотири рази - до 314 тис. тон, а після від'єднання Криму в 2014 році виловили всього 91,5 тис. тон.

У 2017 році виловили 81 875 тон біоресурсів (Чорне море – 5 253 т.; Азовське море – 37 537 т.; Каскад Дніпровських водосховищ – 13 753 т.; р. Дунай, Причорноморські лимани, пониззя Дніпра, Дніпровсько-Бузька естуарная система і інших водоймах вшити взяті – 5 763 т.; виростили – 19 568 т.).

- Сьогодні через  масштабну корупцію в рибному відомстві і непомірні побори рибних чиновників, промисловики і рибоводи змушені піти в тінь. Так само в країні багаторазово підвищилися факти браконьєрства – кажуть в Асоціації рибалок України. -  Незаконно виловлена риба переробляється нелегально і реалізується в «тіні». За таких обставин, ні про який контроль якості над виробництвом рибного продукту мови бути не може. З різних куточків країни надходять тривожні відомості про спалахи отруєнь неякісними продуктами харчування. В Україні зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм. З початку року 78 осіб захворіли на ботулізм, 5 з них померло. Фактично всі випадки захворювання на ботулізм сталися через споживання неякісної рибної продукції: консерви, в'ялена, копчена риба.

Українці все частіше стали замінювати дорогі м'ясні продукти рибою, однак її в основному імпортують з-за кордону, що продовжує вбивати цілу галузь української економіки. Згідно з даними Асоціації рибалок України, обсяг поставок закордонної риби в нашу країну в минулому році зріс на 6,2% - до 320 тис. тон. Для порівняння, в 2015 році завезли всього 230 тис. тон, а в 2016 - 300 тис. тон.

Втім, на думку чиновників і учасників ринку, офіційна статистика не враховує тіньовий вилов всередині України.

Асоціація рибалок України оцінює розмір «тіні» близько 50% для промислового вилову (близько 32 тисяч тон) і приблизно 60% (12 тисяч тон) для аквакультури. За неофіційними даними тіньової рибний ринок оцінюється приблизно в 6 млрд. гривень. Він включає в себе незаконно виловлену рибу, а також імпортну продукцію що ввезли в нашу країну за «сірими» і «чорними» схемами.

В останні десять років обсяг вітчизняного споживчого кошика був 660-710тис. тон. риби і рибного продукту в рік. Споживання риби на душу населення України коливалося від 14 до 16 кг., але за останні чотири роки рибний ринок явно "просів". Споживання рибного продукту істотно знизилося і склало в 2016 році 300 тис. тон., а в 2017 році 410 тисяч тон. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я людині необхідно споживати не менше 19,6 кг. риби в рік. Виходячи з цього, споживчий ринок України повинен становити близько 850-900 тис. тон.

Вченими доведено, що для забезпечення збалансованого харчування, людина в рік повинна споживати 20-21 кг рибопродуктів. При цьому 75% з яких мають бути морськими.

В результаті споживання риби в нашій країні в 2017 році становить 9,8 кг/чол. Для порівняння, в Японії споживання морепродуктів доходить до 70 кг на душу населення. Жителі північних країн (Норвегія, Швеція, Фінляндія) споживають близько 50 кг, в Німеччині та Франції цей показник досягає 25-40 кг/чол. За даними ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в європейських країнах споживання рибної продукції на душу населення становить 20-30кг.

З усього обсягу продуктів харчування, які споживають українці, на рибу доводиться менше 2%. Основна маса споживчого кошика – хліб, картопля, молочні продукти і яйця.

Через дуже низьке споживання риби сьогодні у 80% жителів України діагностують дефіцит йоду в організмі. Адже риба – один з основних джерел біологічно доступного йоду.

Імпорт явно домінує на наших прилавках, але якщо говорити відверто, то не завжди він задовільної якості, а часто і відвертий рибний сурогат небезпечний для здоров'я людини.

Недобросовісні імпортери і неякісна робота перевіряючих структур наповнила наш ринок відвертою гидотою і рибним сурогатом, іноді небезпечним для нашого здоров'я. До нас везуть морожену, переморожену рибу, невідомо коли і ким виловлену. В результаті наші співвітчизники отримують замість якісного рибного продукту, рибні тушки сумнівної якості.

Сьогодні в Україні немає жодного механізму підтвердження легальності походження партії риби, не існує системи моніторингу комерційних операцій з водними біоресурсами.

Асоціація рибалок України протягом восьми років говорить про те, що необхідно вводити Сертифікат Походження риби – державний документ, який буде говорити про легальність походження товару. Так само необхідно посилити покарання і багаторазово підвищити штрафи за торгівлю незаконно виловленої рибою.

- Сертифікат Походження допоможе звільнити рибний ринок від нелегальної продукції. Він унеможливить реалізацію незаконно виловленої риби та стане нездоланним бар'єром при ввезенні в нашу країну рибної продукції невідомого походження – переконаний глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

В ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення простежуваності водних біоресурсів в комерційних операціях. Це важлива складова боротьби з незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством. Законодавчо вона регулюється як на національному рівні, так і регламентними документами No 1005/2008 (ЄС), No 1224/2009 на рівні ЄС. Вона реалізована в національних законодавствах всіх країн-членів.

На сьогодні фахівці зі страхом спостерігають в якому катастрофічному стані знаходиться вітчизняна рибна галузь. Це вимагає негайних кроків для її порятунку. В результаті багаторічної безгосподарності, відкритого браконьєрського мародерства наших водойм та тотальної корупції в рибній галузі, наші моря і внутрішні водойми знаходяться в депресивному стані. Густа "тінь", яка знищує вітчизняну галузь, прогресуючий дефіцит рибопродуктів - це "заслуга" злодійкуватих рибних чиновників. 

В країні, яка має безпрецедентно сильних людей і безпрецедентно родовиту землю, люди споживають тільки частину того, що потрібно для збереження якісного та здорового життя. Не доїдають 36% м'яса, 43% плодів і ягід, не доїдають майже 45% молочних продуктів, 57% - не доїдають риби. Не можна допустити, щоб в аграрній країні люди голодували!

Прес-служба Асоціації рибалок України

рибнагалузь риба морепродукти рибнапромисловість імпорт АсоціаціярибалокУкраїни
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
55 просмотров в феврале
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии

Комментарии предназначены для общения, обсуждения и выяснения интересующих вопросов

Общество
В Україні фіксують щодня 100 інфарктів та 40 тисяч таких випадків на рік. Ще десять років тому інфаркт - це був вирок, а кожен третій помирав.  "У разі інфаркту час - це золото. Адже для пацієнта максимальний час, щоб вижити та залишитися здоровим після інфаркту - це 120 хвилин. За цей час хворому треба зробити стентування", - каже лікар-кардіолог. Рятувальний стент "Інфаркт - це закупорювання триміліметрових судин серця. Якщо хоч якась із них закривається...
Общество
Народні гуляння або Колодій розпочнуться вже сьогодні на площі Перемоги. До вашої уваги розклад заходів на три дні гулянь. Ми писали про традиції святкування Колодія або Масляної на Україні. П'ятниця 28 лютого: 16.00 – майстер–клас з дегустацією млинців від ФОП Шаховцева Тетяна Сергіївна з 16.00 до 16.30 – млинці в асортименті від «Шашличного двору» 17.00 – дегустація сиру від «Сирного Раю» з 18.00 до 19.00 – дегустація солодких «Калач–мангал» від кафе Bas...
Общество
Кременчуцьке КП «Теплоенерго» закупило техніку за завищеною ціною. Про це написав правозахисник та громадський діяч Олег Биков у Фейсбуці. Мова йде про тендер на закупівлю двох фургонів аварійної майстерні на шасі автомобіля МАЗ-4371 (або еквівалент) на загальну суму 3 594 тис. грн. Тобто, виходить, що це десь 1 797 000 за один фургон. Переможця у тендері було обрано 21 січня 2020 року, ним став ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ "АЛЬФАТЕКС». Угоду підписали 3 лютого. Якщо...
Общество
У березні кременчужани працюватимуть 21 день, а відпочиватимуть 10 вихідних. Вихідним днем буде 8 березня (Міжнародний жіночий день), а тому відпочиватимемо 7, 8 та 9 березня, оскільки у 2020 році 8 березня припадає на неділю. А от кременчуцькі школярі відпочиватимуть на канікулах не в останній тиждень березня, а з 13 по 21 квітня. Усього в 2020 році українці відпочинуть: У квітні три вихідних буде 18, 19 та 20 квітня, оскільки Великдень у 2020 році припад...
Общество
У березні Верховна Рада розгляне законопроект про медіа №2693 та 2693-1, що передбачає штрафні санкції за дискримінаційні висловлювання "на основі етнічного походження, громадянства, раси, релігії та вірувань, віку, статі, фізичних вад, стану здоров’я, сексуальної орієнтації тощо". Цей документ заборонить будь-які висловлювання критики ЛГБТ та вводить поняття "мова ворожнечі", на підставі якого в соцмережах блокують критику щодо якихось характеристик чи вп...
Общество
В "Укрзалізниці" узялися за профілактику поширення коронавірусу. На Південному вокзалі Полтави вже облаштовано спеціальний медпункт, де є все необхідне для тимчасової ізоляції хворих. Наразі усі пасажирам, що подорожують залізницею, будуть вимірювати температуру тіла. Медпункти розміщені 19 вокзалах, тобто на таких станціях: Київ-Пасажирський, Чоп, Хмельницький, Івано-Франківськ, Коломия, Суми, Херсон, Ужгород, Львів, Полтава-Південна, Вінниця, Жмеринка,...
Общество
Учора, 27 лютого, кухарі пілотних шкіл №5, 16 та 27 готували страви зі збірника Євгена Клопотенка.  Готували найбільш популярні серед дітей по всій країні, страви: болоньєз (ми приготували пасту Болоньєз); салат з буряка та сухариків (домашнього приготування, без домішок, барвників); суп з гарбузом та перловкою; курячі нагетси. Навчала кухарів шеф-кухар фірмового магазину Продуктова Мануфактура від ТМ "Ilona" Тетяна. Продукти були закуплені за рахунок маг...
Происшествия
До Кременчуцького відділу поліції звернулися рідні жінки, що веде бродячий спосіб життя - 68-річної Андрієнко Зінаїди. Востаннє її бачив син на автовокзалі 19 лютого. Наразі місце її перебування невідоме, мобільного телефону жінка не має. Прикмети зниклої: зріст 155-157, худорлява, волосся чорне, очі темні. Була одягнута у світлий пуховик з капюшоном та блакитну в’язану шапку, чорні брюки та чорні сапоги. Інформацію про розшукувану надати за адресою: вул....
Происшествия
Учора, близько 18:00, кременчужани повідомили патрульним, що на вулиці Ярмарковій водій автомобіля Volkswagen Passat вїхав у дорожній знак. Коли поліціянти прибули на місце події, вони виявили там пошкоджений автомобіль. 54-річний водій був у стані алкогольного сп’яніння та поводився агресивно, лаявся та намагався втекти з місця події. Пройти перевірку на вміст алкоголю в крові чоловік відмовився. У присутності свідків на водія поліцейські склали протоколи...