Сьогодні починається Сиропусний тиждень. Традиції та частування

Сьогодні починається Сиропусний тиждень. Традиції та частування, Наталья Огиенко

Сьогодні в Україні починають святкувати Сиропусний тиждень або Масляну. Це традиційне східнословянське свято має багато назв: Масниця, Масляниця, Сиропуст, Колодій та інші. Воно починається за тиждень перед Великим постом.

Це свято початку нового циклу життя, залицянь, пошуку пари та продовження роду. Перші згадки про Масницю були знайдені в календарях IVстоліття, знайдених у селі Ромашки Київської області, та селі Лепесівка Хмельницької області.

В Київській Русі свято активно відзначалось навіть після запровадження християнства. За традицією цей тиждень був останнім перед Великим Постом, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським, тому, що чоловіки мали слухатися жінок та терпіти їх.

Масниця так і не набула християнського змісту, але з часом автентична дата святкування цього свята була забута, а християнська церква дала йому свій календар.

За традицією в ці дні неодружені молоді хлопці та дівчата мали бути покарані за те, що не знайшли собі пару. Їм привязували до ноги деревяну колоду, прикрашену стрічками. Хлопці мали волочити за собою ту колоду, поки не дадуть відкупного (стрічки, намисто, солодощі та горілка).

Головними стравами на масницю є вареники із сиром та сметаною, пироги із сиром та налісники. На протязі сиропусного тижня люди збиралися компаніями, пили та гуляли, а от прясти не можна було «щоб масло не гіркло».

За матеріалами Вікіпедії.

Нагаємо, "Кременчуцька Масляна" почнеться 8 березня

масниця масляна Колодія вареники налісники свято предки
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
185 просмотров в марте
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии