• Головна
  • З отруйного борщівника вироблятимуть папір: винахід студента
11:09, 12 листопада 2020 р.
Надійне джерело

З отруйного борщівника вироблятимуть папір: винахід студента

З отруйного борщівника вироблятимуть папір: винахід студента

В Івано-Франківському університеті студенти та викладачі розробили свою технологію виробництва паперу - з отруйних рослин.

Борщівник Сосновського та сільфію пронизанолисту перероблятимуть для виробництва паперу.

Про це повідомили в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

Винаходи запатентовані. Над ними працювали вчені університету в рамках проєкту Reserve.

Автор та менеджер ідеї - студент Інституту економіки і менеджменту ІФНТУНГ Роман Сав'юк. На його призов відгукнулася кафедра хімії.

Завідувачка кафедри – професор Мирослава Полутренко, очолила наукові дослідження, а головними дослідниками стали викладачі кафедри – доцент Галина Грицуляк та асистент Андрій Коцюбинський.

Разом вони провели десятки дослідів для того, щоб відшліфувати технологію крафтового паперу.

За словами Романа, такий спосіб виробництва паперу не вимагає вирубки дерев. Тут застосовують целюлозу рослин, які щорічно відновлюються.

Учасники проекту: доц. Галина Гріцуляк, проф. Мирослава Полутренко і асистент Андрій Коцюбинський

«Наш проект, насамперед, полягає у вирішенні  питання розробки нових енергозберігаючих та економічно недорогих способів одержання целюлози з власних сировинних запасів України. Наступним етапом є проведення технічних дослідів на підприємстві, для визначення необхідного обладнання, визначення кінцевого складу виробу та осягнення відповідних характеристик згідно стандартів. Наші патенти створені на потребу сьогоднішнього дня. Сподіваємось, що вони матимуть вже у найближчому майбутньому застосування з огляду на їхню ефективність, екологічність та економічну доцільність», - говорять розробники.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#борщівник #папір #листя #україна #винахід
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...