Від учора в православних християн розпочався літній піст - Петрівка, Апостольний або Петрів піст. Цьогоріч він триватиме 18 днів: з 24.06 по 11.07.
Віруючі у цей період намагають уникати поїздок, святкувань та весіль, хрестин тощо. Саме на ці дні припадала найбільш спекотна погода. Чоловіки йшли на косовицю, а жінки поралися біля прядива та конопель.
Під час постів вважається неприйнятним сваритися, пліткувати та вдаватися до гріховних вчинків.
Також, українці обмежували себе в продуктах тваринного походження, алкоголі. Дозволялося вживати рибу у вихідні дні.
За основу меню бралися овочі, гриби, крупи та фрукти, ягоди у різному вигляді: тушковані, смажені, варені.
За традиціями у понеділок їдять перші й другі страви без олії. У вівторок, четвер і суботу дозволяється пістна їжа та риба.
У середа і п'ятниці – суворий піст на хлібові й воді.
В неділю – можна вживати пісні страви, рибу та червоне вино.
Раніше ми писали про традиції на велике церковне свято - Трійцю.