09:52, 25 грудня 2016 р.
Сьогодні віряни західного християнського обряду святкують Католицьке Різдво
Сьогодні віряни західного християнського обряду святкують Католицьке Різдво. 25 грудня одне з найбільших свят християнського світу — Католицьке Різдво - як день-спогад про народження у Віфлеємі Ісуса Христа.
Різдво вважається одним із найважливіших свят християн. Крім того, воно є офіційним державним святом і вихідним днем у більш ніж ста країнах усього світу – і 25 грудня (у католиків та деяких протестантів і лютеран) і 7 січня (у православних).
З історії відомо, що вперше католики святкували Різдво десь у 4 столітті нашої ери. Деякі релігієзнавці вважають, що вибір 25 грудня для святкування католицького Різдва був зроблений із тієї причини, що саме тоді святкували Народження Сонця Непереможного. Можливо, це свято наповнили новим змістом після прийняття християнства в Римі.
Святкування католицького Різдва відбувається не один день: існує ще п'ятиденне Католицьке Різдво передсвяття і шестиденне післясвяття. Самі ж різдвяні богослужіння здійснюють тричі: опівночі, зі сходом сонця і вдень.
В переддень Різдва віряни західного обряду прикрашають ялинки і встановлюють ясла, вистелені соломою з фігурками немовляти Ісуса і Діви Марії – Різдвяні Шопки. Також у переддень Різдва віряни йдуть до церки, щоб сповідатися і готують пісну вечерю на Святвечір.
У перший день Різдва подається святкова їжа — м'ясні страви: свинина, індичка, гусак, шинка. Достаток на святковому столі вважається запорукою благополуччя в новому році. Стосовно ж святкових страв, то у кожного народу вони свої: у США це індичка з журавлинним соусом, в Литві - кутя, страви з риби та інша нежирна їжа. У Данії смажать гусака чи качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці. В Австрії та Угорщині навпаки: не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти з дому удача і щастя. У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості і варять солодовий напій.
У день Різдва до дітей приходить Санта Клаус, який є прототипом Святого Миколая. Він приносить дітям подарунки і кладе їх під ялинкою або в спеціально підготовані, розвішені над каміном шкарпетки. У переддень Різдва на столик у вітальні, біля великої ялинки, обов'язково ставиться склянка молока і тарілочка з мигдальним печивом. За повір'ями, вважається, що це улюблена їжа Санти, і треба його нагодувати після довгої дороги. Вночі, коли діти засинають, батьки відкривають кватирку, надкушують печиво і надпивають молоко. Вранці дитина насамперед підбігає до столика і дивиться, був Санта чи ні. Якщо печиво надкушене, а молоко випите - можна сміливо бігти і дивитися під ялинкою подарунки, а в спеціальних шкарпетках - солодощі та фрукти.
За матеріалами: Beyond.ua та 112 канал
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
20:58
Вчора
09:14
Вчора
20:52
9 грудня
Оголошення
19:06, 10 грудня
19:06, 10 грудня
19:06, 10 грудня
19:06, 10 грудня
19:06, 10 грудня
live comments feed...