• Главная
  • На Полтавщині оголосили карантин через спалах африканської чуми
14:03, 18 октября 2019 г.
Надежный источник

На Полтавщині оголосили карантин через спалах африканської чуми

На Полтавщині оголосили карантин через спалах африканської чуми

Як повідомили у ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, з 17 жовтня, на території Миргородського району оголошено карантин через спалах африканської чуми свиней в одному з господарств.

Так, на підприємстві ДП ДГ імені «Декабристів» Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН» у с. Декабристів Миргородського району загинуло кілька голів свиней.

Результати дослідження біологічного матеріалу померлих тварин у державній лабораторії Держпродспоживслужби показали наявність в зразках ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Тому державна надзвичайна протиепізоотична комісія Миргородської райдержадміністрації вирішила встановити карантинні обмеження з 18 жовтня 2019 року.

Ситуація знаходиться на контролі Держпродспоживслужби області та району. Вживаються оперативні заходи з локалізації, ліквідації збудника АЧС.

Довідково

Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу.

Характерними для хвороби є наступні ознаки:

• раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

• підвищення температури тіла до 40.5-42°C;

• зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

• ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

• червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней).

Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

• в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

• у гною та ґрунті – до 3 місяців;

• у трупах свиней – до 2,5 місяців;

• у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

• в солонині – до 1 року;

• в замороженому м’ясі – до 3 років.

Нагадаємо, що раніше ми писали про спалах чуми у Котельві, на території СВК «Батьківщина».

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
#карантин #чума #держпродспоживслужба
0,0
Оцените первым
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Объявления
live comments feed...