• Главная
  • 25 жовтня - Всесвітній день макаронів
08:36, 25 октября 2019 г.
Надежный источник

25 жовтня - Всесвітній день макаронів

25 жовтня - Всесвітній день макаронів

Сьогодні, 25 жовтня, відзначають Всесвітній день макаронів. Свято було запропоновано Світовим конгресом макаронних виробів (World Pasta Congress) в 1995 році в Римі.

Однак до Італії локшину привезли араби. Пізніше локшина стала родоначальником традиційної пасти. У арабів в тісто для локшини додавали багато східних спецій. А на Сицилії й до сьогодні в тісно традиційно додають корицю, родзинки та інші спеції.

Під словом «паста» розуміють макаронні вироби із суміші пшеничного борошна і води (або борошна, води і яєць) та страви з цих виробів. Але популярності набуває паста з екзотичних видів борошна: нутового, гречаного, житнього, ячмінного та полбенного, а також з пшеничного борошна грубого помелу і з висівками.

Однак експерти розрізняють східні види локшини та європейські види пасти.

Отже до пасти чи макаронів відносять шість основних видів: довгі, короткі, фігурні, макарони для запікання, для супів і для начинки.

До довгих макаронів належать:

- капелліні – довга і дуже тонка паста товщиною 1 мм.

- вермішель – тонка паста до 2 мм завтовшки.

- спагеті – найвідоміша тонка паста, відрізняється довжиною до 50 см.

- лінгуіне – довга, тонка, трохи сплющена паста.

- фетучіні – довгі, плоскі макарони, сплетені в «гнізда».

- тальятелле – такі ж «гнізда», як і фетучіні, але трохи ширші.

- паппарделле – довга паста шириною 12-13 мм, також сплетена в «гнізда».

До коротких макаронів відносять:

- фузилли – паста у вигляді маленьких спіральок.

- джірандоле – спіральки за розміром менші і тонші, ніж фузіллі.

- пенне – коротка паста з косими зрізами по діагоналі діаметром 8-10 мм.

- тортеліні – коротка паста з ребристою поверхнею і прямими зрізами.

- маккероні – паста у вигляді витягнутих і трохи зігнутих трубок.

Є ще фігурні макарони: фарфалле – невеликі макарони, що нагадують бантики або метеликів та конкільє – паста у вигляді черепашок. А також макарони для запікання: каннеллоні – трубочки до 30 мм завширшки і довжиною до 10 см та лазанья – її використовують для приготування знаменитого італійського блюда, чергуючи листи тіста з начинкою.

Для супів використовують дрібні макарони:

Для приготування супів з пастою використовують дрібні макарони у формі зірочок, кілець або маленьких ниток.

Макарони для начинки:

- равіолі – аналог пельменів і вареників. Равіолі можуть бути як несолодкі, так і десертні, з начинкою з ягід або фруктів;

- тортелліні – італійські пельмені з начинкою з м’яса, овочів або сиру.

А от локшину швидкого приготування була так сказати винайдена в Японії після Другої Світової війни.

Тоді над країною навис голод. Момофоку Андо, японець тайського походження, замислився над альтернативою хлібові, який привозили як гуманітарну допомогу. Чоловік віднайшов старовинний рецепт лапші, популярний ще за часів династії Цин. За рецептом лапшу треба було попередньо обсмажити в маслі й висушити, а потім залити окропом.

Так, японська компанія Nissin Food Products у 1971 році виготовила першу партію рисової лапші у зручній чашці з полістеролу. Це була серія Cup Noodles, і сьогодні вона, випускаючись під різними назвами, займає перше місце в світі серед найбільш продаваних продуктів швидкого приготування.

Які різновиди локшини бувають?

Рисова локшина Фунчоза. Вона не містить глютену, а тому її можуть вживати люди, які схильні до алергічних реакцій. Така локшина дуже добре засвоюється організмом і не призводить до накопичення холестерину та жиру. Вона відмінно доповнює м'ясо, рибу, овочі, додає неповторного смаку супам та салатам.

Бобова локшина з борошна мунг. Її ще називають сайфун, харусаме або скляна - після приготування вона залишається прозорою. Для виготовлення даного виду локшини використовується східна золотиста квасоля мунг або маш. Ці боби прекрасно засвоюються, вони багаті на білки, вуглеводи, клітковину, вітаміни, залізо тощо.

Яєчна локшина — даний вид лапші східні люди готують дуже просто, додавши до улюбленої пшеничної локшини яєчний порошок. Яєчна локшина дуже схожа за складом на макарони з твердих злаків, вона забезпечує ситість та повний комплекс вітамінів групи В.

Гречана локшина — прекрасна темно-коричнева лапша з аналогічним набором вуглеводів та амінокислот, що й гречка. Рутин у її складі зміцнює стінки судин. До речі, у її складі зовсім немає клейковини. Щодо вживання, то тут японці також проявили винахідливість. Вони використовують воду, у якій тільки-но зварили лапшу, для приготування смачного соусу до локшини. А далі додають лапшу як гарнір до м’яса та овочів. 

Пам'ятайте! Аби не гладшати, макаронні вироби слід вживати з овочами у першій половині дня. Також краще обирати вироби з твердих сортів пшениці та контролювати розмір порції. 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
#локшина #паста #макарони #види #день_макаронів
0,0
Оцените первым
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Объявления
live comments feed...