ММО - загадковий інгредієнт у ковбасах та сосисках: що це та звідки його завозять

ММО - загадковий інгредієнт у ковбасах та сосисках: що це та звідки його завозять

Такі смачні та дешеві ковбаски та сосиски - з чого складаються та як їх виготовляють. З цим розбиралися журналісти ТСН. Зокрема у лабораторії перевірили продукцію кременчуцької торгової марки (див. відео).

Роздивившись склад цих продуктів під мікроскопом, вдалося з’ясувати, що він найчастіше такий: м'ясо, прянощі, харчові добавки і ММО. Саме загадкове «ММО» розшифровується як м'ясо механічної обвалки.

В Європі його просто викидають на смітник або переробляють на їжу для тварин. Готується ММО з кісток, курячих голів, лап, хрящів, сполучних тканин, шкіри, жиру, протиснутих через спеціальну м'ясорубку.

По суті – це відходи, які потрібно утилізувати. Але під сильним пресом ММО перетворюється на промисловий фарш для людей. І потрапляє до сосисок, ковбас та напівфабрикатів.

За словами Владислави Миронової голови ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів", на упаковках умовно написано, що це м'ясо, а насправді може бути і хвости і лапи, і курячі голови і кістки.

Втім, така дешева їжа несе фізичну загрозу: мікроскопічні кісткові голки з ковбаси здатні впиватися в стравохід, кишківник, шлунок, що аж ніяк не додасть здоров'я.

Разом з журналістами вона пішла на закупи до супермаркетів, де вони придбали ковбаси та сосиски. На упаковках таких виробів часто пишуть саме ММО чи ММД. 

Однак таке м'ясо механічного обвалювання можна включати за технологією до виробів першого гатунку (ДСТУ), а от у виробах вищого сорту має бути лише м'ясо.

На аналіз до лабораторії журналісти ТСН купили продукти вищого сорту, які ретельно перевірятимуть. Там показали намиті кісточки із продуктів усіх принесених туди виробів. В тому числі із продукції вищого сорту.

"Найбільша кількість кісток у сосисках вищого сорту - це може говорити про те, що виробники використовують ММО. Вміст дуже високий 0,07 що близько до першого сорту. Розмір включень від 1 до 2 мм, при нормі 0,5 мм", - каже Тетяна Шатаєва заст. керівника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт". 

Ці кістки можуть "нашпигувати" слизові оболонки травного тракту. Однак є й бактеріальна небезпека, адже ММО - це найбільш забруднені частини тварин. Через мікробіологічну специфіку термін зберігання такого псевдом'яса вкрай короткий - будь-яке порушення перетворює його на отруту. 

"Споживаючи таку продукцію є ризик для того, що буде порушена слизова оболонка шлунку. Ми з точки зору безпечності наявності ММО та кістковий залишок ми не перевіряємо. Він регулюється необов'язковими вимогами до безпечності Державного стандарту. Вони є добровільними до виконання", - каже Володимир Лапа колишній керівник Держслужби з питань безпечності харчових продуктів (звільнили після інтерв'ю з журналістами ТСН). 

А от звідки ММО береться? Журналісти дізналися шокуючі факти. Таке м'ясо масово везуть із Європи, тому про умови зберігання його можна нічого не говорити - тут уже зрозуміло, що ці відходи не першої свіжості. 

Утилізувати відходи дорого, тож деякі фірми домовляються про збування їх на корми для тварин. Та більшість везуть до України як на звалище. За 9 місяців цього року через митницю провезли 90 тисяч тонн курячих голів, кісток та ніг. 

Втім, з 24 листопада ні один імпортер не зможе завозити до України ММО поки ЄС та Україна не підпишуть угоду про сертифікацію, де буде зазначено якої якості та безпечності завозитися ММО. 

У Дніпрі журналісти відвідали м'ясопереробну фабрику, де є свій забійний цех. Там обвалюють яловичину та свинину, сортуюючи м'ясо на вищий та перший сорти. На півтонни фаршу зі свинини та яловичини йде тазик спецій, півмішка сухого молока, нітрит натрію, лід. Усе змішують у апараті, що схожий на центрифугу. 

Їх продукція в рази вища за ціни конкурентів, бо у складі продукції якісні інгредієнти. Продукт зі справжнього м'яса не може коштувати дешевше 100-150 гривень, а з ММО удвічі дешевше. Однак ані висока ціна, ані надпис "вищий сорт" не гарантують того, що продукт дійсно якісний. 

Там кажуть, що коли європейські виробники можуть збувати у нас продукцію будь-якої якості, тоді як українські якісні товари не можуть потрапити на ринок Європи. 

Ми писали про підроблені рибні консерви на прилавках торгівельних мереж.

мясо ковбаса продукція лабораторія ммо товари єс відходи імпорт
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
1892 просмотра в июне
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать
Комментарии