• Головна
  • Сьогодні почався Великий піст: що треба готувати та що заборонено робити
09:53, 2 березня 2020 р.
Надійне джерело

Сьогодні почався Великий піст: що треба готувати та що заборонено робити

Сьогодні почався Великий піст: що треба готувати та що заборонено робити

Сьогодні, 2 березня, розпочався Великий піст, також цього дня відзначають Вівсянки, Ярило з вівсянкою або Ярило з бороною.

Що не можна робити

Слід пекти вівсяне печиво. Ось декілька рецептів для такого печива:

1. Вівсяне печиво – класичний рецепт – готується з вівсяного та пшеничного борошна (по 400 г) з однією столовою ложкою крохмалю, склянки теплого молока і 2 ч. ложок соди, цукру (300 г) та вершкового масла (200 г).

2. Рецепт без масла і борошна – з вівсяних пластівців Екстра (2 склянки), двох курячих яєць, цукру (3 ч. л.) і з жменею родзинок. Ще додають за смаком ванілін і корицю. Втім, враховуючи початок Великого посту – обидва варіанти не підходять (через яйця, а в першому випадку – через молоко і масло).

Сьогодні - Чистий понеділок, а тому прибирають вдома та ходять до церкви. Можна висаджувати домашні рослини, ходити в баню чи приймати вану.

Сьогодні не можна ходити в гості, їсти не пістну їжу та сваритися.

Перший тиждень — Чиста седмиця

2 березня (понеділок) — повне утримання від їжі.

3, 4, 5, 6 березня (вівторок, середа, четвер, п’ятниця) — сироїдіння — можна їсти тільки сиру їжу рослинного походження (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

7 і 8 березня (субота і неділя) — гаряча їжа з маслом — дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням рослинної олії.

Другий тиждень — Друга седмиця

9, 11, 13 березня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

10, 12, 14, 15 березня (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Третя і четверта тижні — Хрестопоклонні

16, 18, 20 березня (понеділок, середа, п’ятниця)— сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

17, 19, 21, 22 березня (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

23, 25, 27 березня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

24, 26, 28, 29 березня (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

П’ятий тиждень — Похвальна седмиця

30 березня, 1, 3 квітня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

31 березня, 2, 4, 5 квітня — (вівторок, четвер, субота, неділя) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Шостий тиждень Великого посту

6, 8, 10 квітня (понеділок, середа, п’ятниця) — сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

7, 9 квітня (вівторок, четвер) — гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

10 і 11 квітня (субота і неділя) — Лазарева субота і Вербна неділя — дозволено їсти варену рослинну їжу (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії і рибу.

Сьомий тиждень — Страсна седмиця

13, 14, 15, 16 (понеділок, вівторок, середа, четвер)— сироїдіння — споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

17 квітня — страсна п’ятниця — повне утримання від їжі.

18 квітня (субота)— гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#піст #традиції #обряди #церква
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...