• Головна
  • Як пофарбувати яйця до Великодня природними барвниками: рецепти
10:38, 16 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Як пофарбувати яйця до Великодня природними барвниками: рецепти

Як пофарбувати яйця до Великодня природними барвниками: рецепти

Якщо не хочете використовувати фарбники для яєць, що виготовлені із хімічних речовин, то можна з домашніх продуктів зробити розчини, що зафарбуют крашанки до Великодня.

Наші предки використовували ягоди, овочі, трави, кору та листя дерев для фарбування яєць. Отже, пропонуємо декілька варіантів зробити ваші крашанки гарними без "хімії".

Жовтий колір надає яйцям куркума. Три столові ложки куркуми проварити у 1 літрі води 15 хвилин й занурити у відвар щойно зварені яйця. Дати постояти 15 хвилин - крашанки стануть жовтого кольору.

Помаранчевий колір, якщо фарбувати сумішшю паприки, куркуми, моркви з таких пропорцій: (1 пачка паприки; 1 пачка куркуми; 3 морквини; 0,5 літра води). Варити 30 хв й замочити щойно зварені гарячі яйця. Однак відтінок дає блідуватий.

Рожевий, бузковий, фіолетовий кольори дають чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Можна брати заморожені ягоди й варення. Найсильніше фарбує чорниця. Фарбують і свіжозаморожені ягоди, і варення. Відтінки від бузкового до фіолетового.

Аби приготувати відвар з ягід чорниці, треба 4 склянки ягід (замороженої), залити 2 склянками води. Коли закипить, проварити ще 5 хвилин, процідити. У відвар  додати 1 ст. л. соку лимона, потім занурити яйця на кілька годин.

Чорна смородина дає відтінки від ніжно-рожевого до бузкового. Розморожені ягоди розімяти та видавити сік, занурювати варені яйця у сік. Витримати кожне яйце по 30 хвилин.

Рожевий колір дає буряк. Для цього треба натерти буряк, залити водою - 0,3 літра,  додати дві столові ложки оцту. Через пів години злити й занурити туди зварені яйця. За 10-15 хвилин крашанки стають ніжно-рожевого кольору.

Ще один рецепт - натертий буряк залити водою, щоб трохи прикривала, додати 2 столові ложки оцту, прокипятити 5 хвилин на маленькому вогні. Зцідити відвар та занурити у нього крашанки.

Блакитний колір дає червонокачанна капуста. Для настою треба взяти велику голівку капусти, нашинкувати, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин.

У проціджений настій занурити варені яйця, витримати від 30 хвилин до 3-х годин. Коли крашанки висихають, то стають блакитними.

Зеленого кольору крашанок надає теж відвар чорниці. На 1 літр відвару чорниці додати 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Попередньо розтерти куркуму у невеликому посуді з водою, а потім помішати з відваром чорниці.

Коричневий колір надає кава, чим міцніший настій, тим темніший колір крашанок. Теплі відтінки надає яйцям лушпиння цибулі - 2 склянки лушпиння залити 2 літрами води, варити годину на маленькому вогні. Потім процідити й зварити у цьому відварі яйця.

Залежно від того, як довго готувати відвар й від його концентрації колір яєць буде змінюватися від золотавого до цегляного, червоного і коричневого кольорів.

Червоний колір яйцям надасть міцний відвар гілочок або кори вишні.

Поради для господинь як краще фарбувати яйця:

1. Передусім яйця для фарбування треба обрати міцні, без мікротріщин у шкаралупі.

2. Для світлих, малинових, синіх та жовтих відтінків краще брати білі яйця.

3. Яйця треба вийняти з холодильника аби вони нагрілися до кімнатної температури і не тріснули під час варіння.

4. Яйця треба помити, занурити у розчин оцту на 30 секунд (2 столові ложки на 1 літр води).

5. Яйця варяться у холодній воді, додавши ложку солі. А коли вода закипить, то треба зменшити вогонь. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#великдень #крашанки #барвники #рецепти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...