14:03, 10 грудня 2020 р.
Надійне джерело
Штучну, живу чи handmade: яку ялинку краще вибрати до Нового року
Яку ялинку краще вибрати, щоб не завдати шкоди екології: справжню, штучну чи може зробити своїми руками? Розповідають голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований та голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.
Багато років ведеться полеміка, які ялинки краще використовувати для новорічного оформлення - штучні або живі. І щороку це протистояння поновлюється з новими силами, знаходяться нові аргументи і нові контраргументи. Багато кого хвилює питання охорони навколишнього середовища, і вони категорично проти масової вирубки ялинок напередодні новорічних свят. Однак інші консервативні і вважають, що Новий рік без ароматної живої ялинки просто неможливий. Як розібратися, хто правий?
Жива ялинка - екологічна, за умови, що в грудні ви купили її в правильному місці, а в січні грамотно утилізували.
У Держлісагентстві розповіли, що державні лісгоспи активно готуються до відкриття ялинкових базарів 10 грудня. Лісівники планують реалізувати в цьому році більше 500 тис. соснових дерев. Вибрати можна буде на будь-який смак. Продаватимуть сосну звичайну, сосну Палласа (кримську), ялинку європейську, ялинку білу (піхту).
Середня ціна деревця - 75 грн. Ціни по регіонах відрізняються. Якщо взяти обласні центри, то найдешевші ялинки за ціною від 48 до 65 грн - в Харкові, Полтаві, Сумах та Луцьку, а найдорожчі - у Києві, Чернівцях та Івано-Франківську за ціною від 109 до 120 грн. Це тарифи лісгоспів. Не виключено, що продавці додадуть свої торгові відсотки.
Прихильники штучних ялинок стверджують, що офіційна вирубка дерев на Новий рік завдає шкоди природі. Це не зовсім так. Деревця спеціально вирощують до Нового року на плантаціях або вирубують там, де звичайний ліс не росте, наприклад, під лініями електропередачі.
Для того, щоб виростити метрову красуню з насіння, знадобиться мінімум 7-9 років. А середній вік новорічних дерев - 12-15 років. За цей час вони сягають не менше двох метрів.
Щоб купити правильне дерево, краще відправитися на офіційний ялинковий базар, де продавці видають квитанцію і можуть показати документи на заготовку і транспортування. А ось живі новорічні дерева, що продаються з рук, швидше за все, зрубали браконьєри. Від таких краще відмовитися, щоб не стати посібниками варварського знищення лісу.
"Держекоінспекція почала природоохоронну акцію "Новорічна ялинка – 2021", під час якої посилить контроль за легальною реалізацією ялинок спільно з правоохоронцями та органами місцевого самоврядування. Ці заходи дозволять активізувати природоохоронний контроль та забезпечити легальну та прозору підготовку новорічних ялинок для продажу. У передноворічний період збільшуються обсяги незаконної вирубки ялинок. Так, у передноворічну пору з 28 листопада 2019 року по 16 січня 2020 року ДЕІ розрахувала 695,9 тисяч гривень збитків. Це у три рази більше, ніж протягом аналогічного періоду 2018-2019 років. Штрафи сягнули 45,6 тисяч гривень, що вдвічі перевищує показник попереднього року", - підкреслив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.
Крім того, хочу наголосити, що за збереження та охорону лісів України відповідальні всі – від посадовців до звичайних громадян. Велика кількість хвойних дерев знищується українцями самовільно. Якщо ви все таки хочете бачити вдома живу ялинку на Новий рік, то її можна придбати законно. Найліпший варіант - штучна або ж дерево у кадці, яке потім можна висадити біля будинку.
Так само альтернативою новорічній ялинці можуть стати соснові лапи або букет з ялинових гілок. Його можна зібрати в лісі або купити на ялинкових базарах. В такому разі жодна рослина не постраждає, а запах живої хвої і атмосфера свята будуть забезпечені.
"Не дивлячись на передсвятковий настрій треба нагадати про серйозні екологічні аспекти. Жива ялинка, поки росте, поглинає вуглекислий газ і допомагає стримувати темпи глобального потепління", - каже голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.
Якщо в січні живу ялинку просто відправити на звалище, вона, як і будь-яке органічне сміття буде виділяти метан, що впливає на зміну клімату. Двометрове дерево, розкладаючись на звалищі, викине в атмосферу 6 кілограмів CO2.
У лісі дерева теж помирають і падають, але в природному середовищі розкладання відбувається при інших умовах, і мертва деревина стає не міським сміттям, а живильним середовищем для зростання нових рослин і організмів. Тому, пам'ятайте , новорічну ялинку можна здати на переробку: з неї зроблять тріску і використають як підстилку для тварин або як добриво. Ще один варіант: нарядити дерево, яке росте у дворі.
Якщо штучної ялинки у вас немає, а живу купувати все-таки шкода або не хочеться, то саму екологічну ялинку можна зробити з підручних засобів: папера, фотографій, книг, іграшок, шишок і гірлянд.
На відміну від живої, штучна ялинка може служити багато років. При цьому вона не завдає клопоту, та й голки не обсипаються. За цей час до неї мимоволі звикаєш, поступово підростають діти, а улюблена ялинка стає сімейною реліквією. Ясна річ, у штучній красуні немає аромату хвої і смоли, але якщо в будинку алергік - це порятунок.
До речі, при виборі не завадило б понюхати її, так як деякі екземпляри дуже різко пахнуть, це в основному стосується неякісного продукту. При чому, хімічний запах тримається тижнями. Якщо у вас вже є штучна ялинка, використовуйте її як можна довше, а не купуйте кожні кілька років нову - більш зелену, високу і пухнасту.
Адже ресурси, які потрібно витратити, щоб зробити, привезти і продати пластмасове дерево вище, ніж у живій ялинки. Штучна ялинка окупає свій екологічний слід тільки в тому випадку, якщо її використовують протягом 20 років.
Більшу частину штучних ялинок виготовляють в Тайвані та Китаї, а значить везуть здалеку: витрачають паливо і викидають парникові гази. Ялинки роблять з металу і пластика і часто використовують ПВХ, тому їх неможливо переробити, а саме виробництво може бути токсичним. ПВХ - це поліхлорвініл, різновид пластику, до складу якого входять фталати, токсичні речовини, які з легкістю потрапляють в організм, особливо дитячий, і порушують його розвиток. Тому при покупці вимагайте, щоб вам представили санітарний сертифікат на дану продукцію.
"Але найголовніше - слід пам'ятати, що для ідеального Нового року - радісного, хвилюючого, ялинка не завжди обов'язкова. Рецепт свята простий – треба оточити себе рідними людьми, смачними стравами та веселими розвагами! Створити новорічну атмосферу можна не тільки встановивши традиційну ялину. Часом самі звичайні побутові речі в тандемі один з одним перетворюються в ялинку і створюють в будинку незрівнянну атмосферу свята", - резюмує Олександр Чистяков.
А ось які ялинки можна зробити власноруч: і стильно, і креативно. Можливо у вас виникнуть якісь свої ідеї для авторської ялинки.
Наприклад, такими можна прикрасити святковий стіл чи кожну кімнату. А ще можна зробити "ялинку" з салату чи тіста - і смачно, і естетично.
Ось один із рецептів новорічної випічки – ялинки.
Для тіста буде потрібно:
3,5 ст. борошна (половина склянки борошна піде на присипку при розкачування тіста);
3/4 ст. цукру;
0,5 ст. меду;
50 г вершкового масла;
2 курячих яйця;
0,5 ч. Л. соди;
0,5 ч. Л. подрібнених прянощів (кориця, кардамон, імбир);
1/4 ст. води;
1 яйце (жовток).
Щоб зробити білкову глазур потрібно:
білок 1 яйця;
4 ст. л. цукрової пудри.
Як готується новорічна випічка
Просійте борошно. Мед, цукор, масло і воду покладіть в невелику каструльку і нагрівайте до температури в 70 – 75 градусів, безперервно помішуючи, щоб все розтопилося і став однорідною масою.
У теплу суміш насипте половину підготовленого борошна і покладіть прянощі. Перемішуйте відразу, інакше утворюються грудки. Охолодіть отриману масу до кімнатної температури, додайте курячі яйця, жовток перепелиного яйця, соду, борошно, що залишилося і вимішують м'яке тісто.
Загорніть його в харчову плівку і залиште хвилин на 30.
Відпочиле тісто розкачати на присипаної борошном поверхні пластиною товщиною 0,7 см. Чим тонше тісто, тим твердіше і суші вийде випічка на Новий рік.
За допомогою трафаретів або форм для печива різного розміру виріжте печива-зірки. Викладіть печиво на деко, застелене папером для випічки, і випікайте приблизно 8 хвилин при температурі 180 градусів.
Час випікання залежить від особливостей духовки, але намагайтеся не перетримувати новорічні печива, щоб не пересушити.
Готове печиво остудіть, і прикрасьтебілкової глазур'ю. Щоб зробити білкову глазур потрібно збити білок перепелиного яйця з цукровою пудрою. Такий глазур'ю можна прикрашати будь-які десерти на Новий рік. Коли глазур повністю висохне на печиво і перестане прилипати, почніть збирати ялинку від найбільшої зірки до маленької.
На найбільші зірки встановлюєте печива більш маленького розміру, скріплюючи їх між собою глазур'ю. Укладає зірочки так, щоб промені зірки верхнього ярусу не збігалися з променями нижньої зірки. Так ваш новорічний десерт буде виглядати більш пухнастим. Підсушіть ялинку, глазур повинна повністю висохнути і міцно скріпити все яруси новорічної випічки.
Ялинки handmade
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
У Кам’янському продають легендарний завод: які потужності має
Новини компаній
17:00
4 жовтня
15:40
4 жовтня
Оголошення
09:50, 29 вересня
09:50, 29 вересня
13:05, 25 вересня
13:05, 25 вересня
09:50, 29 вересня
live comments feed...