• Главная
  • У школах готують смачно і не смачно - чи в усьому винен Клопотенко?
10:24, 12 января
Надежный источник

У школах готують смачно і не смачно - чи в усьому винен Клопотенко?

У школах готують смачно і не смачно - чи в усьому винен Клопотенко?
У Кременчуцьких школах змінилося харчування. Як і по всій Україні.
Батьківське суспільство розкололося навпіл.
Одні стверджують: їх дітям нове меню краще смакує, інші - діти таке їсти не бажають.
В Україні ж впроваджують меню, розроблене Євгеном Клопотенко - видатним українським кухарем.  Тож всі каміння незадоволених батьків летять на нього.
Євген натиску не витримав і дав коментар з цього приводу на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук. Чи все, що їдять діти - це нове меню від Євгене? Чим він пояснює відмову від цукру та солі? Чи є альтернатива?
"Діти пішли до школи, діти у школі їдять, не всім дітям подобається їжа. У чому причина та що робити батькам. *Експертно поправляю окуляри без скелець* - пише Клопотенко.
Спочатку історичний екскурс. Минулого року МОЗ за ініціативою Першої леді запровадив нові норми шкільного харчування. Загальні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м'яса. Я зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів.
І от ваші діти повернулися після канікул до школи, там у їдальнях є якась їжа, але вам щось не подобається. Як ви можете зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно:
Перше. Продивіться норми (посилання залишаю: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text). Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.
Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.
Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, завдяки Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я, моя команда створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі, ось посилання: https://znaimo.gov.ua/techCards
Четверте. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot
Але навіть при всіх цих обставинах я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда Культура їжі I Cult Food разом з Україно-швейцарським проєктом Діємо Для Здоров'я запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів."
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
#школа #кременчук
0,0
Оцените первым
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Комментарии

Объявления
live comments feed...