• Головна
  • Легендарне вино Шираз: а ви його вже куштували?
Новини компаній
16:45, 24 травня

Легендарне вино Шираз: а ви його вже куштували?

Новини компаній

Серед безлічі вин, що виготовляються у різних куточках світу, почесне місце займає Шираз або Сіра. Його високо цінують знавці у багатьох країнах. І виробляють його вже давно не лише у Франції. Тому сьогодні можна вибрати сорт вина Шираз з урахуванням особистих уподобань.

Легендарне вино Шираз: а ви його вже куштували?, фото-1

Трішки історії

Шираз, або як його називають у Франції, СІра – червоне вино, яке виробляється з винограду з такою самою назвою. З історією походження винограду пов'язані легенди. Одна стверджує, що назва пов'язана із древнім перським містом Шираз, звідки лоза потрапила до стародавньої Галії, що на території сучасної Франції. Згідно з іншою легендою, батьківщиною є Сирія – звідси й назва Сіра. Третя версія свідчить, що сорт привезли до Франції з Єгипту через сицилійські Сиракузи.

За офіційною версією батьківщина винограду Сіра – Франція, узбережжя річки Рона. Цікава подвійна назва сорту: у Франції вона традиційно називається Сіра, Шираза – австралійська версія.

Особливості вина Шираз

Вина Шираз мають інтенсивний, насичений смак, післясмак – солодкуватий, ледь помітний, аромат яскраво виражений. Існують різні відтінки смаку:

  • З помітними ягідними нотками: чорниця, вишня, чорна смородина.
  • Терпкі сорти. До оригінального смаку червоного винограду приєднується прянощі перцю.
  • Тютюнові нотки. Такий незвичайний присмак має південноафриканський шираз.

Інші особливості:

  • Колір. Вино має червоний колір різних відтінків від темного до рожевого.
  • Аромат.Розрізняють фруктові нотки, запах ягід, шоколаду, кави, ніжні фіалкові відтінки, а також дубові нотки та підбадьорливий «присмак» перцю.
  • Рівень алкоголю. Залежить від природних та погодних умов вирощування. Найбільш міцними є австралійські вина, які містять 14,5–15,5% алкоголю.
  • Французька Сира – легша і містить 13 – 14%.

Крім того, Шираз дуже гарний у купажах з червоними та рожевими винами інших сортів.

Де виробляють Шираз

  • Франція – родоначальниця та визнаний лідер. Тут вино називається Сира.
  • Австралія. Виробляє переважно молоде вино, яке популярне у справжніх гурманів по всьому світу.
  • Іспанія. Сорти з ягідними та фруктовими відтінками смаку, трохи терпкі та з особливою приємною кислинкою.
  • Чилі. Місцевий виноград також пропонує фруктово-ягідний букет, але до нього додається пікантність перцю. Має особливо помітний післясмак і яскравий аромат.
  • Швейцарія. Дуже тонкий, вишуканий смак, яскравий насичений аромат.
  • Аргентина. Напої з насиченим, злегка солодким і помітно пряним післясмаком часто використовується в купажах.
  • Південна Америка. Характерний насичений темний вишневий колір, смак помітні ягоди і трохи незвичайні тютюнові нотки.
Легендарне вино Шираз: а ви його вже куштували?, фото-2

Як пити та з чим подавати

Витримане вино подають на стіл кімнатної температури (16-18 градусів). Для повного відчуття аромату та смакових особливостей Шираза використовують винні келихи, високі та з тонкою ніжкою. Дуже добре підходить до сиру, різних нарізок та гарячих м'ясних страв.

Щоб відчути всі нюанси смаку, важливо правильно вибирати вино. Найпростіше це зробити у спеціалізованому вінмаркеті, наприклад, в інтернет-магазині Vintage. Тут вам запропонують широкий вибір оригінальних напоїв, вигідні ціни, і що буває важливо, поради професійного сомельє.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...